Memorial Nadia Comăneci Montreal 1976 | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Memorial Nadia Comăneci Montreal 1976

7.6.20
Grup Statuar „Nadia Comăneci” „creație a artistului oneștean Eremia Grigorescu” cum spunea la inaugurare, același oficios în nr. 26/2002.
La prima vedere este vorba de o lucrare bună, care fiind dedicată marii gimnaste Nadiei Comăneci, înseamnă mult pentru Onești. Din păcate, medaliile și textul de pe eșarfe și-au pierdut în timp strălucirea, mozaicul bazei este crăpat, iar soclul de beton armat are deja o fisură subțire pe înălțime.
Apariția lui, în loc să completeze ideatic zona sportivă a orașului, a eclipsat nemeritat un monumental „Zbor” premiat de UAP. Este vorba de un mozaic de mari dimensiuni, aflat în interiorul Sălii de gimnastică „Nadia Comăneci”, creație a artistului plastic Constantin Berdila (un adevărat maestru în arta monumentală și decorativă) care nu este pus în valoare, neavând nici plăcuță indicatoare și nici posibilități de vizitare. Astfel, interiorul sălii de gimnastică este rupt de exteriorul acesteia; la fel și trecutul glorios al gimnasticii oneștene, de un posibil viitor promițător.
Mi-ar fi plăcut ca lângă acest grup statuar să crească un copac sădit de mâna Nadiei, la umbra căruia să se ridice noile generații de gimnaste ale Oneștiului. Dar Nadia Comăneci nu a spus nimic laudativ despre această lucrare, nici la inaugurare, nici după aceea.
Rămâne doar ca noi să înțelegem de ce această lucrare este numită „grup statuar”, când poartă numele unei singure persoane.
Se poate spune, însă, că și de această dată autorul a avut noroc … acest noroc fiind probabil arh. Ioan Goia. Desigur „Nu orice muscă face miere.” cum spunea într-un recent articol de presă dl. Mihai Ciobotaru (director al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești), un bun cunoscător al frământărilor artistice ale Oneștiului din trecut.
  Str. Perchiului
Coordonate:   46°15'14"N   26°46'0"E

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu