RAFO Oneşti, fosta perlă a coroanei domeniului petrolier din România | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

RAFO Oneşti, fosta perlă a coroanei domeniului petrolier din România

22.4.20
RAFO Oneşti, fosta perlă a coroanei domeniului petrolier din România

Rafinăria Gheorghe Gheorghiu-Dej (1968)
RAFO Oneşti a fost o rafinărie de petrol din România cu o capacitate anuală de rafinare de 3,5 milioane tone petrol, înfiinţată în anul 1956 în oraşul Oneşti. A fost prima cea mai mare societate de pe Platforma Petrochimică Borzeşti, aflată la periferia N-E a oraşului. De asemenea, a fost cel mai modern combinat de prelucrare a petrolului din S-E Europei, folosind tehnologii americane, româneşti, germane, elveţiene şi ruseşti. Materia primă este preluată din zonele petrolifere ale judeţului Bacău şi prin conducta S.C. Oil Terminal S.A Constanţa - Bărăgan - Oneşti ce asigură rafinăriei să funcţioneze la 2.6 Mtpa. Principalele produse petroliere realizate sunt benzinele, motorinele, propanul, Gaz Petrolier Lichefiat (GPL), păcura, cocsul de petrol, propilena, paraxilena, nafta şi sulful de petrol. Se situează pe locul 3 ca mărime în ţară după rafinăriile Petrobrazi şi Petromidia. 


În anul 1956 a intrat în funcţiune Rafinăria Nr. 10 Oneşti, cea mai mare rafinărie din Moldova, cu o instalaţie de distilare atmosferică şi în vid şi o staţie de desalinare electrică a ţiţeiului. Construirea şi punerea în funcţie a Rafinăriei Oneşti în anii 1955-1956 este descrisă în romanul Martor în constelaţii a lui Ion Ruse, publicat în 1964. Materia primă provine de pe întreaga vale a Trotuşului, mai ales Moineşti.

În perioada 1960-1964 la rafinărie au fost introduse o serie de procese noi de prelucrare a ţiţeiului. Astfel s-au construit două instalaţii de cracare catalitică, care prelucrează distilatul de vid obţinut la prelucrarea păcurii şi distilatul de la instalaţia de cocsare întârziată. S-a construit şi o instalaţie de calcinare a cocsului. Primele două instalaţii de distilare (1960) aveau fiecare o capacitate de 1,5 Mtpa şi erau folosite pentru procesarea ţiteiului nesulfuros românesc. O a treia coloană CDU, mai mare (3 Mtpa) a fost adaugată ulterior. .......Wikipedia

1 Please Share a Your Opinion.:

Unknown spunea...

F frumos oraș,am lucrat și am stat în oraș în anii'80!

Trimiteți un comentariu