Noutati

Subscription

You can subscribe to Red Carpet by e-mail address to receive news and updates directly in your inbox. Simply enter your e-mail below and click Sign Up!

TOP 5 Most Popular Post

    Test

    www.onestivideo.blogspot.ro

    Faceți căutări pe acest blog

Comentarii Recente


    Showbiz Rightnow!

    Hilary Duff on cosmopolitan 2015 cover

News

News

Ultimele tunuri date pe Platforma Petrochimica a Onestiului. De ce Chimcomplexul lui Vuza merge bine, iar Rafo si Uton sunt aproape de faliment 0 Comments

By Admin
marți, 26 martie 2013 | Posted in

Firmele de pe platforma industriala a Onestiului au fost gandite sa functioneze intr-un sistem integrat, de aceea a existat, ani de zile, o structura numita GIP (Grupul Industrial Petrolier) Borzesti. Insa, dupa Revolutie, diferitele partide aflate la guvernare, mai ales PSD, apoi PNL, si-au manifestat “interesul” pentru societatile de pe platforma, pe care au inceput sa le controleze prin intermediul unor personaje numite la conducerea acestor societati sau in consiliile de administratie. Astfel de indivizi erau rotiti chiar pe la mai multe firme. De exemplu, Marin Marin, a fost si in CA la Rafo, si la Carom, si la Uton. Pe langa el au mai activat oameni precum Liliana Luchian, Toader Gaureanu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea si multi altii. In spatele lor s-au aflat marii “tunari”, gen Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender, Marian Iancu si altii. La randul lor, acestia din urma se aflau sub umbrela unor politicieni, cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Ioan Aron Popa sau Adrian Nastase. La inceput, a existat fenomenul asa-numitelor firme-capusa, prin care bani grei au fost mulsi de la societatile de pe platforma, care erau inca ale statului, dar care au fost aduse aproape de pragul falimentului. A mai existat si metoda contractelor de finantare fictive. De exempu, Marian Iancu si Ovidiu Tender au figurat, la un moment dat, ca si finantatori la Carom, dar in realitate, acestia nu au facut altceva decat sa mai dea niste “tunuri”. Ultima metoda de a stoarce bani din societatile de pe platforma a reprezentat-o privatizarile cu dedicatie. Asa au ajuns Corneliu Iacobov si Marian Iancu sa dea “tunuri” masive la Rafo si la Carom.
Chimcomplex si Carom se afla pe drumul cel bun
Cu mult mai mult noroc a avut Chimcomplex, care a ajuns pe mana unui investitor serios, Stefan Vuza, iar acesta nu a urmarit sa dea “tunuri”, ci sa faca din combinatul chimic de la Onesti o afacere profitabila.
Cand a venit Vuza la Chimcomplex, combinatul pierdea cate un miliard de lei pe zi, insa echipa lui de specialisti, in care a fost inclus si Virgiliu Bancila, a gasit solutii pentru rentabilizarea societatii. Desi au fost si momente dificile, Vuza a reusit, incet-incet, sa faca din Chimcomplex o adevarata perla a petrochimiei romanesti, iar combinatul functioneaza foarte bine acum. O situatie mai vitrega a fost la Carom, pe unde au trecut marii “tunari”, Iacobov, Tender si Iancu, apoi, dupa privatizare, a venit si un “tunar” din Austria. Acum, Carom apartine unei societati din Bucuresti, care, ca si Vuza, nu urmareste sa dea “tunuri”, ci sa rentabilizeze firma de pe platforma petrochimica a Onestiului. S-a inceput cu productia de butadiena si MTBE, iar acum s-a reluat si productia de cauciuc sintetic. Deocamdata, nu s-a ajuns la performanta realizata de Vuza la Chimcomplex, insa investitorul este unul serios, iar Carom se afla pe drumul cel bun.
UTON SA Onesti, ultimul “tun” dat de Marian Iancu
O situatie diferita exista la Uton, care a avut ghinionul sa ajunga in proprietatea unui “tunar” de calibru, Marian Iancu, cel care a facut ravagii si la Rafo, dar si la Carom. Un moment de cumpana a mai fost si prin 1993 – 1994, cand firma Uton, avand la conducere pe Ion Negoita (fost viceprimar al Onestiului) si pe Emil Lemnaru (fost primar al Onestiului), a fost adusa in pragul falimentului. Salvarea a venit de la Marius Marin, care a ajuns la conducerea firmei si i-a indepartat pe Lemnaru si Negoita, apoi a reusit sa redreseze situatia de la Uton. Ulterior, societatea a ajuns, din pacate, pe mana lui Marian Iancu, care a stors-o de bani si a adus-o din nou in pragul falimentului.
Situatia de la SC UTON SA Onesti, impreuna cu cea de la Rafo, a fost analizata si la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, care a durat aproape 7 ore si a fost cea mai lunga sedinta din istoria legislativului onestean. Au fost prezenti si liderii de sindicat de la 3 societati comerciale, dar si 3 dintre parlamentarii pe care ii are Onestiul, senatorul Marcel Bujor (PP-DD), deputatul Valerian Vreme (PD-L) si deputatul Constantin Avram (PC), care au cautat sa gaseasca, impreuna cu alesii locali, solutii pentru firmele de pe platforma petrochimica a Onestiului. In privinta societatii UTON, lucrurile au fost clar prezentate de Stefan Parvu, viceliderul de sindicat. “Domnul Marian Iancu nu vrea sa bage bani, ci vrea sa inchida fabrica”, a punctat Parvu. Faptele sunt clare: Iancu a mai dat un “tun”, la Uton, si-a scos banetul de acolo, iar acum vrea sa se descotoroseasca si de aceasta firma. “Banii s-au scurs in alta parte”, a fost de parere si senatorul Marcel Bujor. “Erau comenzi, dar banii au fost dirijati, probabil, spre Bucuresti sau spre Poli Timisoara, unde Iancu a fost patron”, a continuat senatorul Bujor. Cum banii au intrat in buzunarele lui Marian Iancu, Uton nu a mai avut cu ce sa plateasca furnizorii de materiale si utilitati, nici darile catre stat si catre bugetul local al Onestiului, dar nici salariile catre angajati. Nemultumiti, salariatii au facut o gramada de greve si petitii, au actionat si in instanta de judecata, dar sansele lor sunt minime. Pentru ca Uton este o firma privata, mai nimeni nu poate sa intervina. Daca societatea intra in insolventa, atunci salariatii se vor inscrie la masa credala, la fel ca si furnizorii si toti cei care au de recuperat bani, inclusiv statul roman si municipalitatea onesteana. O singura solutie ar mai fi, ca statul, prin institutiile abilitate, sa verifice daca Marian Iancu a respectat clauzele din contractul de privatizare. “Sa se vada ce atributii i-au revenit cumparatorului si daca acesta le-a respectat”, a propus senatorul Marcel Bujor. “Si statul are obligatii, pentru ca s-au facut privatizari pe genunchi, care pot fi corectate”, a sustinut si deputatul Valerian Vreme. “Statul are institutii si trebuie sa se implice in aceste intreprinderi, mai ales ca Uton are datorii si la stat, deci trebuie sa-si dea interesul si statul”, a mai spus deputatul Vreme. “Domnul Iancu este persoana privata, dar cand a cumparat Uton, si-a luat si el niste obligatii”, a aratat si deputatul Constantin Avram. Insa parlamentarii Onestiului nu au precizat care anume institutii ale statului pot fi sesizate in vedere verificarii contractului de privatizare, nici procedura de solicitare a acestor verificari, si nici termenele in care se pot face aceste lucruri. Asta in conditiile in care instanta de judecata ar putea aproba, zilele acestea, intrarea firmei in insolventa, la solicitarea patronatului.....Presa Onestilor

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

Leave a reply

0 comentarii for "Ultimele tunuri date pe Platforma Petrochimica a Onestiului. De ce Chimcomplexul lui Vuza merge bine, iar Rafo si Uton sunt aproape de faliment"