Oneștiul așteaptă să vadă ce fac alte orașe cu taxele | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Oneștiul așteaptă să vadă ce fac alte orașe cu taxele

10.1.13
Hotărârea de Guvern privind majorarea cu 16 % a taxelor și impozitelor locale a pus în încurcătură administrația publică din Onești. La data când s-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea guvernului, taxele din Onești fuseseră deja aprobate de consilierii locali, la ultima ședință din decembrie, așa că oneștenii au început, de pe 3 ianuarie, să-și plătească dările fără majorare.
Hotărârea de Guvern privind majorarea trebuie aplicată, însă Primăria Onești nu știe, deocamdată, cum să procedeze, întrucât sunt mai multe variante de reglementare a situației. “La ultima ședință de guvern, s-a decis emiterea unei ordonanțe în care să se precizeze că rămâne la latitudinea autorităților locale să majoreze sau nu taxele locale”, ne-a spus juristul Daniel Spânu, secretarul Municipiului Onești. Mai există încă o variantă, pe care a explicat-o primarul Laurențiu Neghină. “Avem și posibilitatea să micșorăm taxele și impozitele locale cu până la 20 %”, a precizat primarul Oneștiului, la ultima ședință a Consiliului Local.
Conform secretarului Daniel Spânu, este posibil să fie inițiat un proiect de hotărâre prin care taxele să fie scăzute exact cu 16 %, pentru a anula, practic, decizia de majorare pe care a luat-o guvernul. “Aștept să vedem cum se procedează și în alte localități din țară, apoi vom lua și noi o decizie, până la ședința de consiliu din ianuarie”, ne-a mai spus secretarul Daniel Spânu.
“Să nu împovărăm lumea”
Problema taxelor și impozitelor locale este una sensibilă la Onești. Pe de o parte, oneștenii au posibilități financiare reduse, care nu le permit să plătească taxe mai mari, dar, pe de altă parte, municipalitatea nu dispune de prea multe resurse la bugetul local. “Sunt pentru reducerea taxelor, dar bugetul e destul de subțire – a spus primarul Laurențiu Neghină. Încercăm să nu punem taxe în plus și studiem cum să facem să nu împovărăm lumea”. Primarul din Onești a amintit și de faptul că societățile de pe platforma industrială trec printr-o perioadă grea, cu efecte negative și în bugetul local. “Pierdem 30 de miliarde dacă se închide Rafo”, a precizat Laurențiu Neghină, care a subliniat că există riscul ca și UTON SA să se închidă.
Taxa de salubrizare e din nou contestată
Pentru anul 2013, consilierii locali din Onești au aprobat cam aceleași taxe și impozite ca și în 2012, cu mici excepții, cum ar fi taxele pentru parcarea din piață, pentru autovehiculele de mare tonaj sau pentru certificatele de urbanism eliberate în regim de urgență. Însă taxa de salubrizare a fost din nou contestată, la fel ca și în anii precedenți.
Taxa este aplicată societăților comerciale și are valoarea de 10 lei de angajat pe lună, însă unii aleși locali au propus micșorarea acesteia. Comparativ cu Oneștiul, alte localități au fixat o valoare mai mică pentru taxa de salubrizare, cum ar fi în Bacău, unde aceasta este de 6 lei de persoană pe lună. Însă nu toți consilierii locali au fost de acord cu reducerea taxei de salubrizare. “Administrația locală se suține cu taxe și impozite”, a motivat consilierul Emil Lemnaru...Ziarul de Bacau

George Martin

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu