Din Suflet Pentru Suflete. | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Din Suflet Pentru Suflete.

20.5.20
  Zarzu Mihai explica cum a reusit impreuna cu Edi Tarcuta, sa aduca laboratorul de biologie moleculară la spitalul din Onesti

Zarzu Mihai :

Fac această postare pentru a răspunde mesajelor primite din partea donatorilor în legătură cu postarea făcută de către Spitalul Municipal Onesti „Sfântul Ierarh Dr. Luca”. Postarea lor lasă de interpretat că eu/noi ne-am alăturat proiectului primăriei/spitalului pentru achiziționarea laboratorului de biologie moleculară. Mai bine zis, ei s-au alăturat să sprijine proiectul nostru. Eu în continuare o să organizez acțiuni umanitare, vreau să-mi protejez credibilitatea,de aceea donatorii merită informați exact despre cum s-a desfășurat această acțiune.( peste 1400 de eroi au donat pentru a reuși să aducem acest laborator în spitalul din Onești).
- Inițiativa de a ajuta spitalul a pornit de la Edi Tarcuta, după care m-am alăturat și eu pentru că era mare nevoie de ajutor și știam că împreună vom reuși să ajutăm cadrele medicale și toți pacienții ce vor fi internați aici. După întrevederea cu cei de la spital, ne-am organizat și am pornit la treabă fiecare cu ce știa mai bine. Domnul Eduard s-a ocupat de partea achiziționării tuturor echipamentelor pentru spital, iar eu m-am ocupat de partea strângerii de fonduri. Nu ne-a dat nimeni sarcini cu ce trebuie să facem, noi ne-am organizat așa cum am crezut de cuviință pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.
- La prima ședință din spital unde au participat conducerea spitalului, medici și reprezentanți ai primăriei (domnul primar), eu neavând voie să particip, deoarece nu trecuseră cele 14 zile de când venisem din Anglia, Eduard Tărcuță a fost prezent cu inițiativa de a achiziționa teste rapide, dar așteptam părerea lor pentru a cumpăra exact ce este necesar spitalului din Onești. Noi nu suntem medici să știm exact lucrurile de care aveau nevoie cei din spital împotriva acestui virus. Domnul Primar, fiind mai informat despre situație, ne-a împărtășit ideea că ar fi cel mai bine să se achiziționeze un aparat de testare în masă.
- Ideea de strângere de fonduri pe facebook ( fundraiser ) a fost a noastră, Eduard Tărcuță, Mihai Zarzu( eu având deja experiență în acțiuni umanitare de 6 ani), prietenul meu Laurențiu Macovei, cel care după 7 ore de încercări a reușit să organizeze strângerea de fonduri de pe contul meu personal. În același timp am colaborat cu Septembrie Medical Onestean condusă de Dna Dr. Coman Raluca, pentru a reuși să primim sprijin din partea firmelor și a tuturor donatorilor. Mulțumim doamnei doctor Coman Raluca pentru colaborarea bună în această perioadă grea.
- În momentul în care am văzut că fundraiser-ul a explodat, 20 de mii de de euro în aproximativ 15 ore, la a doua ședință cu conducerea spitalului, ei ne-au prezentat 2 oferte. Din cauza faptului că aceste două oferte aveau prețuri foarte mari ( aproximativ 100.000 euro) + timpul de așteptare prea mare ( 40-60-90 de zile), am început noi (Zarzu Mihai, Eduard Tărcuță) să căutăm o ofertă mai bună pentru achiziționarea laboratorului într-un timp cât mai scurt.
- L-am sunat pe domnul Bogdan Tanasa de la Casa Share, el fiind primul om din Romania care a reușit să aducă acest laborator în Iași, să ne ajute cu o legătură pentru a intra și noi în posesia unui laborator, el ajutându-ne foarte rapid cu informațiile de care aveam nevoie. După ce am primit sursa, domnul Eduard Tărcuță a sunat pentru a se informa exact despre această ofertă. Oferta adusă de noi a fost cu mult mai mică ca preț ( aprox. 65.000 euro) față de cea a spitalului ( aprox 100.000 euro), plus timpul de așteptare mult mai mic, de aproximativ 2 săptămâni de la plata avansului, deci am pus în prim plan această ofertă. Au urmat 2-3 săptămâni în care Eduard Tărcuță a stat non-stop pe telefon în legătură cu firma de la care am primit oferta, pentru a fi siguri că vom reuși să comandăm laboratorul și că va ajunge cât mai repede. Deoarece solicitările pentru acest laborator erau extrem de mari, au fost momente în care, am crezut că vom rămâne cu banii în cont și vom trece la planul B stabilit de la început, că vom cumpăra alte echipamente de protecție COVID-19 pentru a sprijini spitalul din Onești.
- În tot acest timp am fost într-o strânsă legătură cu cei din conducerea spitalului prin Dl. Manager Nicolcea și a doamnelor doctor, Dna. Dr. Coman, Dna Dr. Nicolae, Dna Dr. Secară, Dna Dr. Tărcuță și alții pentru a fi siguri că tot ce achiziționăm va fi necesar spitalului și că vom lua exact ceea ce trebuie ( mă repet, nu suntem medici și le-am cerut părerea de fiecare dată pentru a fi siguri că achiziționăm ceea ce trebuie)
- Încă de la început, domnul Primar împreună cu restul colegilor din Primăria Onești, ne-au declarat sprijinul că vor iniția un proiect de hotărâre prin care vor sprijini acțiunea noastră, cu suma de 100.000 ron din bugetul local. Precizez faptul că de câte ori am avut nevoie de un ajutor, primăria a răspuns prezent, lucru care ne-a bucurat și le-am mulțumit că și-au făcut datoria în a sprijini această acțiune. Tot primăria s-a ocupat de amenajarea spațiului unde a fost amplasat laboratorul, lucru care mi se pare foarte normal din partea lor.
- Pentru reușita acestei acțiuni, nu au fost necesari doar banii, ci și implicarea 100% a noastră pentru a duce la bun final această acțiune. După cum știți, în alte orașe din țară unde partea financiară a fost acoperită mai rapid decât a noastră, dar nici în ziua de astăzi nu au în dotarea spitalelor lor acest laborator. De ce? Pentru că în spatele acestei acțiuni au fost nopți nedormite, sute de apeluri și sute de mail-uri pentru ca într-un final acest laborator să ajungă în Spitalul nostru + alte echipamente de protecție.

- Așa cum s-a anunțat la finalul acțiunii, suma totală strânsă în această acțiune a fost de 404,401,24 ron.
Suma totală a cheltuielilor a fost de 404,379,81 ron.
Diferența de 21,43 ron a rămas în contul Asociației pentru a acoperi comisioanele bancare plăților efectuate.
Din banii adunați am reușit să cumpărăm:
✔️ Laborator de biologie moleculară RT-PCR, în vederea testării Sars-cov2, laborator care va rămâne în dotarea spitalului și va putea efectua și alte analize privind alte tipuri de afecțiuni.
✔️ 500 teste PCR
✔️ Hotă cu flux laminar vertical - care este o componentă necesară a acestui laborator, în faza de extracție
✔️ 2 tuneluri de dezinfecție acces personal
✔️ 5 tuneluri de dezinfecție acces secții medicale
✔️ 1 vitrină frigorifică pentru reactivi
✔️ 1 sistem PC pentru conectarea analizoarelor și stocare date
✔️ 500 kituri recoltare probe
✔️ 20 vacuette transport probe
✔️ 2390 măști FFP2 - KN95
✔️ 80 combinezoane de protecție pentru cadrele medicale
Personal, Vă mulțumesc din suflet tuturor pentru încredere, pentru sprijinul extraordinar de mare pe care l-ați arătat atât de rapid și că am reușit să aducem acest laborator de biologie moleculară la noi în spital.
Este incredibil ce s-a întâmplat! Sunteți cei mai tari!

Continuăm!

Sursa: Facebook - Zarzu Mihai

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu