Nadia Comăneci | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Nadia Comăneci

31.7.19

SIMBOLUL ONESTIULUI

PRIMA GIMNASTA CARE A OBTINUT UN 10 PERFECT
Nadia s-a născut la Oneşti,fiică a lui Gheorghe şi Ştefania-Alexandrina Comăneci; a fost botezată după „Nadejda” („Speranţă”), eroină a unui film. 
A concurat pentru prima dată la nivel naţional în România, în 1970, ca membră a echipei oraşului său. Curând, a început antrenamentele cu Béla Károlyi şi soţia acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În acelaşi an, agenţia de ştiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului".
La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la MontrealQuébec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă (de şapte ori), dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
Sursa:  WIKIPEDIA
Nadia Comăneci

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu