Combinatul de Cauciuc Sintetic si construcţiile unei ere fantastice | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Combinatul de Cauciuc Sintetic si construcţiile unei ere fantastice

21.8.20
Foto: Wikimapia
La Combinatul de Cauciuc Sintetic şi Produse Petrochimice Oneşti s-au obţinut primele cantităţi de cauciuc sintetic românesc, prin polimerizarea în emulsie a butadienei cu alfa metil stirenul, purtând denumirea comercială de CAROM. A început să producă şi instalaţia de polistiren.Iată cum descrie Geo Bogza (1908-1993) o parte din
Combinatul de Cauciuc Sintetic:,,Nevoia resimţită la Combinatul de cauciuc sintetic, ca butan-butilena să apese în mod egal pereţii rezervoarelor, a impus construcţia unor recipiente sferice, enorme mingi de metal, care fiind apărate de căldura soarelui printr-o culoare argintie, iar de descărcările electrice ale cerului, prin săgeata înaltă a paratrăsnetului, par, în arhitectura lor neobişnuită şi îndrăzneaţă, construcţiile unei ere fantastice. Aceste corpuri sferice, surprinzătoare şi frumoase după noi legi ale frumuseţii, intră într-o corelaţie vizuală de mare efect cu coloanele cilindrice care ţâşnesc spre cer din alte spaţii ale uzinei, părând orgi colosale la care ar cânta zeii petrochimiei.Noaptea, pe toate aceste construcţii se aprind mii de lumini şi atunci începe marea lor spendoare. Vechile frumuseţi ale Modovei, îndată după amurg, intrau în întuneric şi doar foşnetul li se mai putea auzi.
 Noua ei frumuseţe abia la căderea nopţii izbucneşte în plină forţă şi pe deplin triumfătoare asupra întunericului.Atâtea uimiri am trăit eu acolo, tot contemplând încât mi s-a părut că am ajuns în cer. Un cer ivit din voinţa unui demiurg, în care se simţeau legile mecanice cereşti, forţele intrate în acţiune şi ţelul pe care-l urmăreau. Nu se auzea nici un zgomot, totul era tăcut, dar din învolburarea acelor lumini se simţea că se petrece ceva măreţ, că tot universul e treaz şi lucrează.”

Din  Monografia municipiului Oneşti
Foto: Wikimapia


0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu