Examene de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Examene de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare

6.6.20

Concursuri din sursa externa. Urgentare publicare ordin

Pe pagina MJ a fost publicat proiectul ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare şi a Procedurii de desfăşurare a verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare.
Directorul General al ANP a solicitat MJ urgentarea semnarii si publicarii ordinului. In mod uzual MJ face rar exceptii de la perioada de minim 30 de zile in care proiectele se afla in dezbatere publica, dar ramane de vazut daca se reuseste o intrare  in vigoare mai accelerata a actului normativ elaborat in temeiul statutului special al politistului de penitenciare, act fara de care nu pot fi initiate procedurile de concurs. Imediat dupa ce ordinul va fi semnat de ministru, se va publica in Monitorul Oficial si va produce efecte. Se intentioneaza declansarea concursurilor cat de repede pentru a ocupa in prima faza cele aproximativ 700 de posturi identificate anterior ca fiind prioritare.
Scoaterea la concurs a posturilor vacante va urmari evident prioritatile pe unitati si sectoare. Pe baza centralizarilor efectuate de ANP, a fost realizata o analiza care s-a transmis in sistem (Nota 66167/10.04.2020) si care imparte unitatile in trei categorii de deficit de personal: ridicat (pana la 70% „grad de acoperire cu personal in funtie de nevoile reale”), mediu (70%-80%) si scazut (peste 80%). In fruntea „listei nevoilor reale neacoperite” pe domeniul operativ, se afla unitati ca Oradea si Arad cu procente dezastruoase care sunt putin peste 50%, motiv pentru care, de altfel, care vor primi prin repartitie din promotia SNPAP 2020 un numar mai mare de agenti (cel putin 24 absolventi pentru fiecare unitate), urmate in ordinea prioritatilor, la categoria „deficit ridicat” de Timisoara, Spital Mioveni, CE Tg Ocna, Severin, Satu Mare, Braila, Deva, Mc Ciuc, Galati, Giurgiu, Spital Poarta Alba, Spital Tg Ocna si Buzias.
Categoria de deficit in care se situeaza  unitatile influenteaza deci atat repartitia din scoli cat si concursurile din sursa externa, avand in vedere necesitatea echilibrarii statelor de functii. Mai mentionam si amanuntul ca o serie de unitati au aprobate si bugetate proiecte pentru instalarea sistemelor electronice de supraveghere a perimetrelor, detaliu care va conta in ecuatia prioritatilor in ocuparea posturilor, avand in vedere faptul ca unitatile care vor elimina posturile de paza de pe perimetre, vor putea utiliza personalul respectiv in alte misiuni si activitati.
Va invitam sa parcurgeti proiectul de ordin si sa ne transmiteti eventuale propuneri sau observatii. Daca prima parte a ordinului reglementeaza aspectele procedurale privind concursurile/examenele, care nu sunt detaliate in statut, in partea a doua avem o procedura de verificare a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare. Este vorba despre o conditie necesara pentru dobandirea calitatii de politist de penitenciare, prevazuta la art 11 lit h) din Legea 145/2019:
Art 11
h) Au un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare. Procedura de desfăşurare a verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei;
Proiectul de ordin stabileste criteriile care se vor avea in vedere la stabilirea comportamentului:
Persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni contravenționale sau amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 181 din Codul penal din 1968 ori pentru care, deşi s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală, în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b1) din Codul de procedură penală din 1968, s-a aplicat o sancţiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968, faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunţat soluţii de renunţare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
Persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancţiuni disciplinare (altele decât avertismentul sau mustrarea) în alte profesii în ultimii 3 ani anteriori datei de afișare a rezultatelor finale ale concursului, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
Apartenența la organizații religioase, secrete sau de altă natură, nerecunoscute potrivit legii sau interzise prin Lege.
Pentru a limita interpretarile, proiectul defineste de asemenea sintagma „suficient de grave”;
În aprecierea caracterului suficient de grav al faptelor prevăzute la alin. (1) se ține seama de: tipul şi împrejurările de săvârşire a faptei, forma de vinovăţie, tipul de sancţiune aplicată sau tipul soluţiei dispuse faţă de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului penal, așa cum rezultă din documentele comunicate de instituțiile abilitate, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precm şi perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancţiunii disciplinare, contravenţionale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluţiei de condamnare, de renunţare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluţii prevăzute la alin. (1).


snpp.ro

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu