Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului

28.5.20
Un TRICOLOR, O CANDELĂ, O FLOARE.....

....La ceas de seară, printre stropi de ploaie și licări de lumină, astăzi 27 mai 2020, preoții Parohiei Precista Târgu Ocna au săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Praznicului Înălțării la Cer a Mântuitorului Iisus Hristos.
După tradiția statornicita în ultimii doi ani, momentul liturgic a avut loc în curtea Bisericii Sfântul Nicolae, cunoscută și ca "Biserica cu Tunuri" , monument în curtea căruia se află și un Cimitir al Eroilor.
Ridicat la finalul Primului Război Mondial, cimitirul și Obeliscul din centrul său, marchează locul de odihnă a 72 de soldați români căzuți în vara anului 1917 pe culmile Coșna, Măgura și Cireșoaia, înalțimi ce străjuiesc orășelul de pe Trotuș.
În cinstea acestor înaintași căzuți pe câmpurile de luptă, la finalul Vecerniei s-a săvârșit Slujba parastasului pentru eroi dublată și de un gest simbolic, prin depunerea de coroane omagiale și împodobirea crucilor cu tricolor, candele și flori.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creștine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.


 Parohia Precista Targu Ocna
Foto: Tody Constantin
Veșnică Odihnă Eroilor Neamului!

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu