Oneşti
Judeţ: Bacău
Ţară: România
Ţară: România
Coordonate 46°15′N 26°46′E
Atestare documentară: 14 decembrie 1458
Altitudine: 210 m
Cod poştal: 601003–601159
Website: onesti.ro/
Oneşti
Numele Oneşti se trage de la „Seliştea lui Oană la Trotuş”. Satul Oneşti a fost atestat documentar pe 14 decembrie 1458.
Din martie 1965 oraşul se numeşte Gheorghe Gheorghiu-Dej (după liderul comunist al României), iar din 1990, după revoluţia anticomunistă, revine la vechea denumire, Oneşti
În perioada 22 martie 1965 - 1990 s-a numit Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Oneştiul este situat în Depresiunea Tazlău-Caşin, la o altitudine medie de 210 m. Cel mai jos punct al oraşului este la 180 m pe valea Trotuşului. Cel mai înalt este la 398 m pe Dealul Perchiu.
Poziţia geografică este 46° 13'N (latitudine) şi 26° 47'E (longitudine), la circa 60 km SV de municipiul reşedinţă Bacău.
Din punct de vedere administrativ, Oneşti se învecinează cu comunele Helegiu şi Bârsăneşti în Nord, Gura Văii şi Ştefan cel Mare în Est, Buciumi şi Caşin în Sud şi Bogdăneşti şi Târgu Trotuş în Vest.
Oraşul intravilan este dispus pe terase naturale şi antropice, dar şi pe dealurile din preajmă, astfel se găsesc case la altitudinea medie de 300 m pe dealul Cuciur şi pe albia Trotuşului, la altitudinea medie de 200 m.
Tipurile de sol prezente sunt reprezentate de cernoziom şi roci sedimentare (nisip şi pietriş). Fertilitatea solului este asigurată de însuşirile fizice, hidrofizice şi biochimice, având un conţinut ridicat de humus de bună calitate, reacţie neutră sau slab acidă şi o bună aprovizionare cu elemente nutritive asimilabile.
Din punct de vedere geomorfologic Municipiul Oneşti face parte din unitatea dealurilor subcarpatice, fiind aşezat la confluenţa râurilor Tazlău şi Trotuş, cu afluenţii Oituz şi Caşin.
Pe partea dreaptă a râurilor Trotuş şi Tazlău sunt dezvoltate terase neexistând pericol de inundaţii, singurele zone cu risc de inundaţii fiind reprezentate de lunca inundabilă adiacentă albiilor majore ale râurilor.
Sursa: Wikipedia
1 Please Share a Your Opinion.:
Asa cum se spune in material Onesti a fost ridicat ca oras industrial in perioada Lui Gheorghe Gheorghiu Dej . Onesteni stiu ca in anii comunismului platfomele lucrau mii de muncitori de pe Valea Trotusului . Valea Casin Trenurile de navetisti era neincapatoare . Inainte de moartea lui DEj prin 1964 era programata chiar si o fabrica de autoturisme ce urma sa fie construita undeva tot langa Onesti in zona TG Trotus . cea ce ar fi schimbat complet structura demografica a zonei de pe valea trotusului Astazi din cea ce a fost odata municipiului lui Onesti a ajuns un oras lipsit de viitor cu o populatie imbatranita cu cateva societai ca DEDEMAN - CROCO - o fabrica de textile care toate la un loc nu au salariti cati salariti sunt acele SUPERMARKETuri care sa inmultit ca ciupercile dupa ploaie comerciale care desfac produse provenite din inport .
Trimiteți un comentariu