Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare

28.5.19
Construit în anul 2000. Voievodul (Foto H) – „o lucrare a unui artist amator local” (fără nume), „dl. arhitect Ioan Goia, a conceput un proiect de remodelare, îmbunătățindu-i evident imaginea”, „eliminând trimiterile naturaliste, neavenite” spunea la inaugurare, același oficios în nr 97/2008.
În realitate, lucrarea este o monstruozitate, cum spunea recent sculptorul Vlad Ciobanu. Este mai mult un soclu decât o lucrare. Este asemenea fântânii arteziene aflate la 50 metri de ea. Dacă apa ar fi țâșnit din coroană, curgând apoi pe treptele sale de beton, ar fi fost mai frumoasă.
Și pentru această lucrare, trebuie spus că bunele intenții și o machetă din polistiren, în lipsa unei adânci experiente profesionale și artistice, nu ajung pentru ridicarea unui monument de valoare. Dovada sunt și cearcănele de sub ochii acestui „chip”, care apar tocmai când soarele arde sus pe cer. Atunci lucrarea apare ca un idol păgân, în care s-au băgat bani și beton cât pentru o vilă. Te sperie pe măsură ce te apropii de el. Dacă nu ar scrie pe el Voievodul, nu am ști ce este. A fost doar pohta ce-a pohtit-o un fost primar. Și i-a stat în gât …
Despre acest mare Nimic, scriitorul oneștean Mihai Pauliuc parcă ar spune: „PE SOCLU ERA AȘEZAT ÎNTR-O POZIȚIE MARȚIALĂ UN GHIVECI CU FLORI” sau „MONUMENTUL REPREZENTA UN SOCLU AJUNS ACOLO INCOGNITO”.
În locul acestui CEVA ar trebui să apară o adevărată statuie a lui Ștefan cel Mare, precum cea de la Chișinău.
E de neînțeles de ce oficialitățile locale mai depun coroane de flori la acest mare Nimic. Dacă obiectul are cruci pe el nu înseamnă că are și ceva sfânt în el. E mai degrabă o blasfemie.
Deocamdată, adevăratul monument al lui Ștefan cel Mare și Sfânt se află lângă Biserica sa din Borzești (Foto K), care este tot în mun. Onești. Este vorba de bustul realizat în 1938, de sculptorul Vasile Dimitriu Leorda. Acolo trebuie să fie depuse florile noastre. Însă Marele Voievod Ștefan merită o adevărată statuie la Onești.
Sursa: http://wikimapia.org/26434287/ro/Statuia-Domnitorului-%C5%9Etefan-cel-Mare-monument




0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu