Râs capturat pe raza Fondului cinegetic Pralea(video)-Imagini extraordinare | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Râs capturat pe raza Fondului cinegetic Pralea(video)-Imagini extraordinare

1.3.19
La scurt timp după capturarea primului râs în Munții Vrancei, un nou exemplar s-a alăturat masculului Goru la centrul de carantina al ACDB. Acest masculul, de aproximativ 4 ani, a fost capturat pe 27 Februarie, în zona Subcarpaților, pe raza Fondului cinegetic Pralea, aflat în gestiunea partenerului nostru – RNP Romsilva.
De data aceasta, echipa proiectului ACDB-LIFE Lynx a fost ajutată de colegii Adrian Titianu și Cătălin Ghionoiu de la Direcția Silvică Bacău, fără de care nu am fi reușit să monitorizăm arealul și să ne bucurăm de acestă nouă captură. Activitățile de capturare s-au implementat într-un areal în care grija față de fauna sălbatică este exemplară, facilitand menținerea unor populații viabile. Mulțumim pe acestă cale întregului colectiv de silvicultori și specialiști care au contribuit la implementarea proiectului LIFE Lynx. Viitorul acestei specii în Europa se clădește, pas cu pas, printr-un efort comun de care cu toții trebuie să fim mândri.


Imagini extraordinare cu momentul în care cel de-al doilea râs este capturat într-o pădure administrată de Direcția Silvică Bacău în cadrul poiectului european LIFE Lynx, filmarea fiind realizată cu ajutorul unei camere de monitorizare a faunei.
Un nou succes în proiectul internațional LIFE Lynx, încă un mascul fiind capturat cu succes și în siguranță într-un fond cinegetic gestionat deDirectia Silvica Bacau din cadrul Romsilva, acum aflându-se în carantină.
Exemplarul de râs este unul sănătos și bine dezvoltat, cu o vârstă de circa 5 ani și o greutate de aproximativ 20 de kilograme.
La operațiune au participat specialiștii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice - ACDB, colegii noștri Adrian Titianu și Cătălin Ghionoiu, specialiști în cinegetică din cadrul Direcției Silvice Bacău, precum și specialiști implicați în proiectul european LIFE Lynx.
Acesta este al doilea râs capturat în siguranță, cu ajutorul unor cuști speciale, după Goru, masculul capturat recent în Parcul Natural Putna Vrancea.
Mai multe informații despre capturarea celui de-al doilea râs le găsiți pe pagina proiectului LIFE Lynx:
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului internațional LIFE Lynx prin care se urmărește salvarea populației de râs din Slovenia, Croația și Italia. Proiectul este coordonat de Serviciul Forestier Sloven și este susținut de Ministerul Mediului din România, facilitând implementarea activităților din proiectul european în țara noastră.
Foto:  lifelynx.eu
Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – este organizația responsabilă de proiect din România, iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva colaborează în acest proiect, în baza unui protocol semnat la începutul lunii decembrie a anului trecut.
România are o populație sănătoasă de râs și este considerată ca sursă principală pentru refacerea genetică a populației de râs din Slovenia, Croația și Italia, unde populația acestui prădător este în declin genetic.
Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice este o organizație non-guvernamentală implicată în cercetarea și conservarea faunei sălbatice din România, în principal cele trei specii de carnivore mari, urs, lup și râs.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este administratorul a 3,14 milioane de hectare păduri de stat și a 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare.
Direcția Silvică Bacău, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, administrează prin intermediul celor 14 ocoale silvice, 147.267 de hectare de pădure.

Sursa:                                 Regia Nationala a Padurilor - Romsilva     
                                                   lifelynx.eu                  

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu