Judetul Bacau nu este de acord cu masurile propuse in Masterplan-ul pentru sanatate | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Judetul Bacau nu este de acord cu masurile propuse in Masterplan-ul pentru sanatate

25.2.19
   Managerii spitalelor din județul Bacău, alături de care s-au aflat senatorul Dragoș Benea și deputatul Lucian Șova dar și primari și viceprimari ai orașelor Buhuși, Moinești, Comănești și Onești, au participat ieri, 24 februarie 2019, la o întâlnire în vederea adoptării unei poziții referitoare la Masterplan-ul pe sectorul sănătate, document care va fi dezbătut astăzi, 25 februarie 2019, la Iași, în prezența reprezentanților Ministerului Sănătății.
    Una dintre prevederile documentului se referă la optimizarea serviciilor publice de sănătate prin reducerea numărului de paturi, în paralel cu închiderea unor unități sanitare. Serviciile primare de sănătate publică ar urma să fie furnizate de asistența comunitară care însă, la această oră este ca și inexistentă. 
    De asemenea, datele statistice pe baza cărora a fost fundamentat Masterplan-ul sunt din 2015 ceea ce duce la neconcordanțe cu actuala stare de fapt, acestea necesitând o actualizare.
    La elaborarea documentului nu au fost luate în considerare o serie de principii care, reglementate legislativ ar oferi soluții mai adecvate pentru eficientizarea activității sanitare în ansamblu. Astfel, posibilitatea realocărilor interne de paturi în cadrul secțiilor intraspitalicești, alături de modificări ale Codului Muncii sau de politici de resurse umane mai realiste sunt aspecte mai eficiente decât reducerea numărului de paturi. 
    În varianta actuală, documentul aduce deservicii grave populației pentru că nu propune nicio strategie concretă pentru creșterea serviciilor de asistență comunitară. Nu există o bugetare a acestora și nici o strategie coerentă pentru dezvoltarea lor.
    Prin prisma acestor minusuri, managerii de spitale, susținuți de parlamentarii băcăuani și de primarii UAT-urilor vor argumenta faptul că măsurile propuse în Masterplan trebuie să fie potrivite realității din sistemul sanitar. Aceasta cu atât mai mult cu cât indicatorii spitalelor vizate arată valori care ating pragul de rentabilitate. Cu titlu de exemplu, la Spitalul din Buhuși, în 2017, gradul de ocupare a paturilor a fost de 72%, în 2018 – 88,64%, peste 8,8% din populația județului Neamț apelează la spitalul buhușean  iar timpul de utilizare a fost de 297 de zile din 365. Atât 2017 cât și 2018 au fost ani încheiați cu excedent bugetar. 
    În județul Bacău există 1 RMN la 100 000 de locuitori, fapt ce ne apropie de media europeană, comparativ cu 0,5 la 100 000 de locuitori cât este media pe România. Există în medie, 1 medic la fiecare 7 pacienți ceea ce reprezintă un indice foarte bun. În 2010, județul Bacău se afla pe locul 2 pe țară, după Cluj, ca nivel de investiții în sănătate, ritm care s-a menținut, fie și dacă ne gândim doar la relativ recent înființata secție de radioterapie a cărei adresabilitate este foarte mare. 
    Concluzia pe care o vor susține astăzi la Iași reprezentanții administrației și sistemului medical județean este aceea că, deși dezideratul Masterplan-ului este de a îmbunătăți serviciile medicale oferite populației și de a veni mai aproape de nevoile pacienților, acesta poate fi atins prin alte seturi de măsuri, mai coerente și adaptate realității și nu doar prin reducerea numărului de paturi sau închiderea unor unități sanitare. 

                          Comunicat   Consiliul Judetean Bacau

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu