Proiectele de Consiliu Local, criticate de colegii de partid ai lui Neghina | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Proiectele de Consiliu Local, criticate de colegii de partid ai lui Neghina

2.7.13
"Buget carpanos, oras calic", bani pentru pelerinaje: asa se face administratie in Onesti Bugetul carpanos al Onestiului falit alimenteaza pelerinaje, finantari fara justificarea clara a sumelor si premieri pe criterii discutabile. Consilierul local PP- DD Vasile Buzdugan acuza metodele primarului, prin care pune presiune pe alesii locali pentru a i se aproba proiecte de hotarare pe care le initiaza, dar nu le sustine. "Sa nu se puna sula in coaste fara sa stim exact unde se duc acesti bani", reclama avocatul Vasile Buzdugan. Desi a initiat proiectele de hotarare, Laurentiu Neghina a lipsit de la sedinta, astfel ca nu a putut oferi explicatii cu privire la justificarea clara a cheltuielilor. Pana si colegii sai de partid au cerut sa se spuna exact pe ce se duc banii, dar nu au putut fi lamuriti nici de viceprimarul Gnatiuc.
Primul punct de pe ordinea de zi din ultima sedinta extraordinara a Consiliului local Onesti a provocat numeroase nemultumiri din partea consilierilor locali. Cel mai virulent in declaratii s-a aratat consilierul local PP-DD Vasile Buzdugan. Proiectul de hotarare cuprindea trei articole, vizand aprobarea unor sume pentru: organizarea unor evenimente religioase de catre Parohia "Adormirea Maicii Domnului" (30 000 lei), derularea programului "Pelerinaje pentru onesteni la locurile sfinte din Moldova" (15 000 lei) si premierea rezultatelor sportivilor de la Clubul Sportiv Municipal Onesti (8 000 lei).

Primul articol din proiectul de hotarare a generat dezbateri si nemultumiri, legate de faptul ca nu le-a fost prezentata consilierilor la mapa documentatia care sa justifice unde vor merge fondurile primariei. "Sunt de acord cu finantarea unor evenimente religioase, culturale, dar nu-s de acord cu modul cum se cer banii, fara ca ei sa fie justificati, poate unii consilieri stiu si atunci sunt culpabili la impartirea banului public, poate alti consilieri nu stiu cum se aloca si unde ajung aceste sume de bani" a reclamat consilierul Buzdugan.

In aceeasi idee a vorbit Alexandru Cristea, consilier UNPR, coleg de partid cu Neghina, "apreciez ca suma este destul de consistenta si nu vad o detaliere a cheltuielilor, iar justificarea ulterioara este caz consumat. Organizarea la Borzesti a Zilelor Betleemului Stefanian doresc sa o vad detaliata pe capitolul bugetar. Pe Programul Operational Regional va fi deschisa o linie de finantare la care se pot inscrie si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si Primaria Onesti, pentru organizarea de evenimente religioase."

Alocari bugetare in numele Domnului pentru afacerile lui Neghina

Sa stea la dreapta Tatalui, arhiepiscopului sau langa oricare alta functie ierarhica bisericeasca, o mana cereasca pentru primarul Neghina. Sprijinul financiar smuls din bugetul carpanos al unui Onesti falit pentru organizarea unor evenimente religioase si pelerinaje la locurile sfinte arata atentia pe care primarul Neghina o acorda vietii de apoi, in conditiile in care pare mai putin interesat de lumea reala, cea a unui Onesti in prag de colaps social. Consilierul local Buzdugan a intrebat, ce-i drept cu frica fata de Cel de sus, daca "toate bannerele, afisele, pliantele, orice inseamna tiparitura, tipografie, pot fi tiparite de catre tipografia Parohiei sau Mitropoliei? Stiti foarte bine ca la bugetul adoptat in martie cu mare cearta, un buget carpanos, la vremea aia, la fel de carpanos este si azi, am fost de acord cu finantarea acestor evenimente si biserici, dar nu poti sa ceri sume imense intr-un oras falit."

Mai mult, coonsilierul local PSD Ioan Tofan a sugerat acordarea unei sume mai mici, respectiv 15 000 lei, "ar fi suficient si de bun-simt." Schimbarea nu s-a putut opera si nici supune la vot din cauza lipsei initiatorului, adica primarul Neghina. "Suntem de acord cu finantarile acestea, dar sa nu se puna sula in coaste, fara sa stim exact unde se duc acesti bani. Ca altminteri noi propunem, se voteaza, banii astia ajung tot in firmele acestor institutii religioase si ajung banii tot la ei prin alte metode si, in final, se vor opri banii pe care ei si i-au dorit in martie 2013. E pacat ca primarul Neghina lipseste de la a II-a sedinta, cand propune finantari din bani publici, in gandul meu pentru afaceri private, si nu se prezinta in sala sa-si sustina proiectul. Il lasa pe domnul viceprimar (n.red. Nicolae Gnatiuc, PSD) sa scoata castanele fierbinti din foc," a declarat avocatul Buzdugan.
Raspunsul viceprimarului: "Nu cred ca este o abordare corecta sa discutam despre o persoana in lipsa." Replica avocatului: "Pai, daca fuge?!"

O alta intrebare la care primarul Neghina ar trebui sa raspunda vine din partea consilierului local PNL Ciprian Zarzu: "Ce primeste Transbus Codreanu din toata afacerea asta? Pentru ca transporta cetateni ai Onestiului, ce primeste in schimb?".

S-au omis sportivi la premiere. Nu-i nimic, ii trimitem in pelerinaj!

Al treilea articol din proiectul de hotarare initiat de Neghina viza alocarea de la bugetul local a sumei de 8 000 lei pentru premierea unor sportivi de la CS Municipal Onesti, pentru rezultatele deosebite la campionatele nationale si internationale. Consilierii locali prezenti la sedinta (doar pentru unii sedinta a fost extraordinara, pentru altii nu) au criticat lipsa unei liste nominale cu persoanele premiate si sumele alocate pentru fiecare, precum si precizarea rezultatelor deosebite obtinute. Consilierul local PNL, Ciprian Zarzu, reclama sumele mici cu care acesti sportivi au fost recompensati. "Aici tin sa subliniez ca am dat 50 000 lei pentru automobilism (n.red. Bacau Rally Team). Foarte bine! Dar copilotul din echipa (n.red. Catalin Grigoriu) este multimilionar in euro." Catalin Grigoriu este unul dintre oamenii de afaceri de succes din judetul Bacau. Comfert, una dintre firmele sale, este unul dintre primii zece jucatori de pe piata de ingrasaminte si pesticide, cu afaceri de peste 88 milioane euro in 2011. Cei 50 000 lei s-au dus pentru sustinerea lui Adrian Raspopa, care e pilot, dar si consilier judetean PSD si lider al PSD Onesti.

Pe de alta parte, liberalul Zarzu acuza ca "s-au omis sportivi de la alt club sportiv. Rog administratia sa-si aplece atentia si asupra CSS. S-au uitat sportivi, dar si antrenorul. Asa cum in invatamant sunt premiati si elevii si profesorii. Sa se faca, astfel, o corectura, ca atat la CSM, cat si la CSS antrenorii sa fie premiati. Iar sumele sa fie mai generoase. Asa cum se gasesc sume generoase pentru activitati religioase."

Votul consilierilor a fost exprimat, in parte, pe cele trei articole. Fondurile au fost aprobate in forma initiata de primarul Neghina.

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu