Neghina depune sâmbata juramântul de primar | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Neghina depune sâmbata juramântul de primar

26.6.12


Consiliul Local (CL) Onesti se va constitui la sfârsitul acestei saptamâni, prilej cu care Laurentiu Neghina (UNPR) va depune juramântul la preluarea functiei de primar. PSD detine numarul cel mai mare de alesi - 7 la numar. Intre acestia se numara si marele invins al localelor din 10 iunie, Emil Lemnaru. Fost primar al Onestiului timp de 18 ani, Lemnaru se va consola - spun surse politice onestene - cu statutul de consilier local.

Forul deliberativ onestean are o fizionomie aparte dupa localele din 10 iunie. Cu 7 consilieri, PSD domina CL Onesti, la pachet cu PNL, formatiune care numara 4 alesi. In total 11, din cei 19 consilieri prezenti in structura CL. In conditiile in care USL nu s-a constituit la Onesti, este de asteptat ca cele doua formatiuni politice sa alcatuiasca o Opozitie locala la primarul Laurentiu Neghina (UNPR). Candidat din partea "Aliantei pentru Bacau", entitate electorala constituita din PDL si UNPR, Neghina s-a impus net la alegerile din 10 iunie "colectând" 38 la suta din optiunile electoratului onestean. Acesta a "tras" dupa el doar 6 consilieri locali, 4 de la PDL si 2 de la UNPR. Un numar insuficient de alesi pentru a face legea in sânul viitorului CL care este dominat, lejer, de partidele care compun, in plan judetean, USL. Structura consiliului e completata de PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu propulsând in CL 2 consilieri.

Ramâne consilier?

Dupa 18 ani petrecuti la vârful municipalitatii onestene, Emil Lemnaru se va consola, cel mai probabil, cu statutul de ales local. Pesedistul a obtinut 28 la suta la alegerile din 10 iunie, cu aproximativ 10 procente sub câstigatorul Neghina. Viata politica a social-democratului depinde, in buna masura, de prefacerile prin care va trece, in perioada urmatoare, partidul, conducerea PSD fiind tentata sa schimbe garzile la Onesti, dupa 20 de ani de hegemonie marca Emil Lemnaru. Ca o ironie a sortii, Lemnaru se afla in concediu si nu va putea participa la sedinta de constituire a CL Onesti, programata sâmbata, 30 iunie. Fost viceprimar al Onestiului, liberalul Mihai Sova este anuntat drept un alt mare absent al sedintei de validare si constituire a noului CL.

Neghina: "Suntem inca in discutii"

Noul primar al Onestiului a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca ziua de sâmbata este ultima in care se mai poate constitui, legal, CL. Pe un ton mai curând evaziv, Laurentiu Neghina a lasat de inteles ca inca mai au loc discutii intre cele mai importante forte politice din viitorul CL, cu privire la functia de viceprimar. Fost presedinte interimar al PNL Onesti, Neghina - ajuns acum in UNPR - pare tentat sa bata palma cu fostii sai colegi. Pe de alta parte, in mediul politic onestean se vorbeste de o tot mai probabila apropiere a UNPR de PSD, in plan central progresistii sustinând cabinetul Ponta. Alaturi de PSD si, cel mai probabil, PP-DD, UNPR isi va asigura o majoritate confortabila in CL Onesti (11 consilieri din 19 posibili).
"Nu vreau sa comentez situatia de la Onesti. Suntem inca in discutii si nu pot sa va spun prea multe. Sâmbata este ultima zi in care se mai poate constitui, pe lege, consiliul local. Cel mai sigur sâmbata va avea loc sedinta de constituire. Dupa vom sti mai multe", a opinat noul primar al Onestiului.

CL Onesti numara 19 consilieri: 7 de la PSD, 2 de la UNPR, 4 PDL, 4 de la PNL si 2 PP-DD


PORTRET
Domnia lui Lemnaru, intrerupta dupa 18 ani

Pe 10 iunie, onestenii au decis sa-l inlature de la conducerea municipiului pe Lemnaru. Votul a vizat strict persoana edilului, intrucât PSD a obtinut cel mai mare numar de alesi locali in votul politic. Electoratul din orasul de pe Trotus s-a saturat, pur si simplu, de el.
Dupa 18 ani de domnie Lemnaru, Onestiul este departe de gloria de altadata. Orasul s-a depopulat masiv, ajungând la aproximativ 35.000 locuitori. Lider al PSD Onesti, Emil Lemnaru va ramâne in istoria orasului prin investitii ca biblioteca "Radu Rosetti" sau sediul nou al Primariei, precum si prin imensa problema a termoficarii. In urma cu mai multi ani, edilul a demarat un proiect utopic de construire de centrale de cartier, ultramoderne, in vederea eficientizarii sistemului public de termoficare. Asta, in conditiile in care acesta deserveste o foarte mica parte din populatia Onestiului. Orasul s-a imprumutat din banca pentru a sustine utopica investitie gândita de Lemnaru. Rezultat? O datorie publica semnificativa, dublata de iminentul faliment al furnizorului local de agent termic, Termon SA. Acelasi Lemnaru s-a facut remarcat, in ultimii ani, prin razboaiele surde duse cu societatile de pe platforma petrochimica pe care le-a inglodat in taxe si impozite marite artificial.
Lucian Bogdanel

Sursa: Desteptarea

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu