Măsuri pentru asigurarea ordinii liniștii publice în preziua și ziua alegerilor locale din 10 iunie | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Măsuri pentru asigurarea ordinii liniștii publice în preziua și ziua alegerilor locale din 10 iunie

7.6.12
Campania electorală pentru alegerile locale se închie în ziua de sămbătă 09 iunie la ora 07.00. Potrivit Legii 67/2004 continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale precum şi sfãtuirea alegãtorilor, în ziua votãrii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri prevăzut de lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

În judeţul Bacău au fost organizate un număr de 599 secţii de votare şi un Birou Electoral Judeţean.

Aproximativ 1600 de forţe din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I. sunt implicate în asigurarea bunei desfăşurări a procesului electoral. Cele 1600 de forțe sunt grupate în :

-dispozitive de pază şi menţinere a ordinii publice în secţiile de votare şi perimetrul de protecţie al acestora,

- dispozitive de menţinere a ordinii şi siguranţei publice

- echipe de intervenţie

- echipe de specialişti

Aproximativ 1000 de cadre vor asigura paza celor 599 secţii de votare, astfel:

- Peste 550 de poliţişti vor asigura paza celor 309 secţii de votare repartizate.

- Aproximativ 220 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău vor asigura paza unui nr. de 180 de secţii de votare.

- Aproximativ 180 lucrători din cadrul I.S.U.J. Bacău vor asigura paza celor 80 de secţii de votare repartizate

-30 secţii de votare vor fi păzite de aproximativ 46 de lucrători din cadrul altor structuri.

De asemenea, au fost stabilite efectivele pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice în toate localităţile judeţului Bacău. În aceste activităţi sunt angrenaţi aproximativ 400 de poliţişti şi aproape 40 de jandarmi din cadrul I.J.J. şi G.M.J. Bacău și aproximativ 170 de polițiști locali.

Având în vedere posibilitatea producerii unor incidente ce ar putea periclita desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, în anumite zone au fost suplimentate dispozitivele de ordine şi siguranţă publică Structurile teritoriale ale M.A.I. colaborează între ele şi se sprijină în luarea măsurilor legale conform competenţelor, constată şi iau măsurile care se impun în cazul încălcării normelor de convieţuire socială.

Efectivele care participă la executarea misiunilor pază a secţiilor de votare vor asigura ordinea şi siguranţa publică în zona secţiei de votare, pe un perimetru de 500 de metri, vor sprijini preşedinţii birourilor electorale în luarea măsurilor de pază a documentelor şi a materialelor necesare procesului de votare; vor interzice şi vor lua măsuri cu privire la comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 07.00 – 21.00, vor interzice formarea de grupuri de cetăţeni care îşi manifestă opinii politice şi vor interzice şi lua măsuri cu privire la continuarea campaniei electorale sub orice formă.

Toate măsurile luate pentru asigurarea unui climat corespunzător desfăşurării procesului electoral au fost concepute de o manieră care să nu afecteze capacitatea de reacţie şi intervenţie a structurilor în cazul producerii unor evenimente.

Pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale structurile teritoriale ale Ministerul Administraţiei şi Internelor din județul Bacău au derulat , sub genericul “Mita și votul ilegal înseamnă închisoare” o campnie de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei electorale.

Până în prezent, în cadrul campaniei polițiștii, reprezentanții Instituței Prefectului Județului Bacău, jandarmii și lucrătorii I.S.U.J au înmânat cetățenilor din mediul rural și urban peste 13.000 de pliante cu mesajul campaniei iar alte 2200 de afișe au fost postate în zonele cu vizibilitate mare către publicul larg.

Totodată la sediul fiecărei secții de votare va fi postat in ziua scrutinul afișul campaniei “MITA ȘI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!” astfel încât toți alegătorii să conștientizeze riscurile încălcării legislației electorale.

Legea 67/2004 prevede o serie de contravenții care sunt constatate, conform competențelor de către polițiști și alte persoane prevăzute de actul normativ. Aceste fapte contravenționale se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 3000 de lei.

Mulțumim pe această cale mass-mediei locale și partenerilor care s-au alăturat acestei campanii care se adresează tuturor cetăţenilor cu drept de vot din România, întrucât multiplicarea mesajului reprezintă un garant al succesului oricărei campanii de informare şi conştientizare publică.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BACĂU

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu