Welcome Guest!
twitter facebook rss

,

Onesti, zambet cald pe harta tarii

Primele locuinte pentru specialistii adusi din toate colturile tarii sa construiasca ceea ce avea sa fie Combinatul Petrochimic Borzesti, au fost construite in Cartierul TCR, situat chiar in vecinatatea combinatului de cauciuc sintetic. La finele anilor ’50, autoritatile au pus problema construirii primelor ansambluri de locuinte.
Constienti ca o industrie trainica, mai ales una chimica si petrochimica, nu se poate edifica decat prin cooptarea a numerosi specialisti de pe tot cuprinsul tarii, comunistii au demarat un vast program de construire a unor spatii locative care sa raspunda,cat de cat, unor conditii de tip urban.
Sub ochiul atent al inginerilor sovietici au fost construite blocurile din zona denumita “Cvartal”, cu o arhitectura hrusciovista, dar cu interioare generoase, unele dotate chiar cu semineu. Concomitent, in mai multe zone a inceput ridicarea blocurilor de locuinte, plastic denumite de onesteni cu formula “cutii de chibrituri”.
La inceputul anilor ’60 era gata actualul Bulevard al Republicii, cu binecunoscutele lui tonuri arhitectonice cenusii si se incepea construirea Bulevardului Oituz, dar si a actualei Strazi G. Calinescu, fosta 30 Decembrie. In aceeasi perioada, vechea Casa de Cultura, situata pe actuala Aleea Parcului, era demolata spre a face loc unui ansamblu de blocuri monumentale.

Cu acordul Ambasadei URSS la Bucuresti, monumentul dedicat eroilor sovietici cazuti in lupta impotriva fascismului dupa 23 august 1944, pe teritoriul Romaniei, era mutat in apropierea Dealului Cuciur, acolo unde exista si astazi. “Imi amintesc de perioada cand nu existau blocurile de pe Bulevardul Oituz....Desteptarea

0 comentarii

Scrie un comentariu

Imagini


SITE IN CONSTRUCTIE

Latest Posts

Sponsored By

Featured Video

Our Sponsors

Our Sponsors

Visit Nepal Info and Guide