Stadionul FC Oneşti găzduieşte partide copioase de picnic | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Stadionul FC Oneşti găzduieşte partide copioase de picnic

20.6.13

 

Arena pe care îşi disputa meciurile de pe teren propriu prima „anonimă" din istoria postdecembristă a Ligii 1 se închiriază acum cu ora • În timp ce fotbaliştii de ocazie bat mingea pe gazonul pe care călcau, odinioară, Belodedici, Sabău ori Mutu, consoartele lor au grijă de hălcile care sfârăie pe grătare • Peturile de doi litri cu vin roşu de ţară completează decorul
Anul acesta s-au împlinit 15 ani de când FC Oneşti promova în Divizia A, în premieră, iar azi doar stadionul pe care jucau băieţii lui nea Puiu mai aminteşte de bucuria fără margini pe care au trăit-o locuitorii municipiului de pe Trotuş în acele momente. De restul s-a ales praful.
Charismaticul preşedinte al Oneştiului acelor vremuri, Nicolae Puiu, a trecut în lumea celor drepţi, Giani Gorga, Iriza şi celelalte vedete ale echipei s-au lăsat de mult de fotbal, iar echipa nu mai există nici ea de ani buni. Dacă în urmă cu un deceniu şi jumătate tribunele stadionului gemeau de lume, mai ales când în oraşul petrochimiştilor borzeşteni poposeau Steaua, Dinamo, Rapid ori Craiova, acum este linişte.
Câţiva tineri până în 35 de ani sunt prinşi într-o miuţă pe jumătate de teren, de-a latul. „Dă-o, dă-o odată!", cere mingea unul mai rotofei, care stă în faţă, la „pomană". „Coţofana" nu ajunge, însă, la el, ci se duce aiurea, printre scaunele albe şi albastre din tribune. Jucătorii de ocazie îşi trag sufletul. Şi mai aruncă un ochi în zona vestiarelor, acolo unde soţiile şi prietenele lor dereticesc pe lângă un grătar cât toate zilele. Din boxele unei maşini parcate ostentativ lângă poarta în care marcau, cândva, alde Lăcătuş, Sabău, Belodedici ori Mutu, răzbate o manea. Între timp, se termină şi meciul, iar bărbaţii pun mâna pe bidoanele cu vin, din care sorb cu nesaţ. Păşesc agale printre ciupercile sălbatice care au împânzit gazonul. Apoi îşi chestionează muierile: „E gata masa?". Până spre seară, chefliii mănâncă, beau din belşug şi povestesc de-ale lor. Niciun cuvânt despre FC Oneşti. „Aşa e în fiecare week-end, dacă e vreme bună. N-o să mai pupăm noi fotbal aici, niciodată", concluzionează, amar, un individ adus de spate, care trece pe lângă stadion, cu o plasă goală în mână.
Iriza e pompier, Gorga - şofer în Italia
FC Oneşti este prima echipă din grupul celor mai puţin reprezentative care au evoluat în Liga 1. Formaţia din oraşul de pe Trotuş a jucat doi ani în Divizia A, între 1998 şi 2000. Alte formaţii mici care au activat măcar un sezon în primul eşalon fotbalistic al ţării: Rocar Bucureşti, Unirea Urziceni, CS Mioveni, CS Otopeni, Internaţional Curtea de Argeş, Victoria Brăneşti, Concordia Chiajna. Vivi Răchită, Alin Artimon, Ionuţ Pârvu, Vasile Jercălău, Marius Bilaşco, Adrian Blid, Giani Gorga, Ionel Iriza, Lucian Goian sunt jucătorii cei mai de seamă care au îmbrăcat tricoul lui FC Oneşti. Dintre aceştia, golgeterul Ionel Iriza s-a întors la Craiova, unde lucrează ca pompier, în vreme ce Giani Gorga s-a stabilit de câţiva ani buni în Italia, fiind angajat ca şofer la firma de construcţii a unui obscur fost fotbalist oneştean.
2004 este anul în care s-a desfiinţat FC Oneşti. Echipa juca atunci în Liga a 2-a şi şi-a încetat activitatea la mijlocul sezonului.
Marius Mihalcea

Sursa: Ziua News

2 Please Share a Your Opinion.:

Anonim spunea...

Cum ar fi sa mai avem si noi echipa ? :(

Anonim spunea...

nu ai cu cine sa faci echipa cu oameni ca lemnaru,ca neghina sa va bucurati ca ave-ti cele mai multe biserici pe cap de locuitor ramas in Onesti ,din toata tara

Trimiteți un comentariu