“Investitia unei comunitati nu poate fi batjocorita” | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

“Investitia unei comunitati nu poate fi batjocorita”

9.4.13
Un lung sir de dispute s-a iscat in ultimele saptamâni pe seama situatiei societatii Termon Onesti, cea care livreaza caldura si apa calda in orasul de pe Trotus. Societatea a adunat datorii de peste o suta de miliarde de lei vechi, iar conducerea Primariei, care o are in subordine, vrea sa o lichideze. De cealalta parte, conducerea societatii Termon refuza aceasta perspectiva si contraataca prin argumentul investitiei de 20 de milioane de euro facuta in instalatiile de productie si distributie a agentului termic, ceea ce a transformat sistemul centralizat din Onesti intr-un model pentru alti edili din tara. Am discutat despre toate aceste teme cu directorul Termon, Mircea Cetean, care explica unde s-a gresit in politica termoficarii din Onesti, de unde vine amenintarea insolventei si de ce sistemul termic este pe deplin viabil.
Cum vorbim despre Termon acum? Ca despre o perspectiva incerta?
Nu vorbim nici la trecut, nici ca despre ceva incert si sa va spun de ce: sunt unii care fac o confuzie majora. Termon CT SA este un operator. Operatorul preia sistemul de lucru de la Primarie, printr-un contract de delegare gestiune, in care se pun niste conditii valabile mai mult pentru Primarie – asta este, stapânul e stapân – iar noi, ca operator, nu facem decât sa producem, sa distribuim si sa vindem aceasta energie. De aici incolo intrevine relatia dintre pretul de cost real si posibilitatile pe care primaria le are pentru a subventiona gigacaloria, adica a acoperi diferenta dintre ceea ce poate achita populatia si costul real de productie.
Cum se explica diferenta mare dintre pretul de productie si pretul la care este vânduta gigacaloria?
Pretul gigacaloriei se stabileste in urma unor discutii cu Primaria si Consiliul Local. Noi am prezentat doua variante de pret ale gigacaloriei: pretul real pe productia estimata de noi din experienta anilor anteriori, si astfel am ajuns la 517 lei/gigacalorie. Am fost intrebat: dar o alta varianta mai fezabila pentru populatie nu gasiti? Ba da, in conditiile in care racordam la sistem institutiile publice. Si aici este o mare problema: racordarea mi se pare aberanta in conditiile in care este pusa abia acum. Capacitatea de productie a acestui Termon CT SA este imensa, de 108.000 gigacalorii, cu care as incalzi jumatate de Bacau fara nici o problema. Nu suntem noi de vina ca dupa ce s-au investit 20 de milioane de euro in modernizarea sistemului institutiile publice s-au dotat cu centrale proprii. Adica, in loc sa le dau eu agent termic, iar sistemul sa aiba randament bun, am intrat pe panta pierderilor accentuate. Pâna la urma, investitia nu era a mea, a lui Cetean, ci este a comunitatii. Au gresit când mi-au luat din clienti. Parerea mea este ca dotarea intitutiilor publice cu centrale termice proprii n-a facut decât sa reduca numarul de consumatori viabili din oras. Totusi, intitutiile publice din oras aduna la un loc un consum de 10.000 de gigacalorii, ceea ce ar fi dublat productia Termon. Eu vând gigacaloria cu 300 de lei, dar ea costa de fapt 517 lei. Se ridica o intrebare elementara, evident retorica: pot eu trai vânzând cu 200 de lei mai putin decât face? Vinovati de situatia in care s-a ajuns sunt toti cei care au luat decizii la nivelul muncipalitatii, cum ar fi aceea sa nu se furnizeze apa calda vara. Oamenii au dreptul la civilizatie, asa ca s-au revoltat si au plecat din sistem.
Poate fi rentabil Termon?
Nicaieri in tara acesti producatori de agent termic nu sunt rentabili. A discuta de profitabilitate la Termon, asa cum face muncipalitatea, inseamna ca nu se cunoaste sistemul, mai ales ca se poate face comparatie cu Focsani, Iasi sau alte orase. Actuala conducere a orasului face o greseala atunci când vorbeste tot timpul ca inchide Termonul si astfel discrediteaza, determina neincrederea populatiei in acest sistem, iar consecintele sunt grave. In realitate, Primaria are obligatia prin lege sa acopere diferenta dintre ceea ce poate plati populatia si pretul de productie, care ar putea fi redus de la an la an prin investitii din programe nationale. Dar nu se vrea!
Care sunt avantajele sistemului centralizat?
In acest sistem al Onestiului, despre care se spune cu atâta usurinta ca il inchidem, 2.100 de apartamente beneficiaza de distributie pe orizontala, care alaturi de contorizare confera proprietarului dreptul sa isi controleze consumul de energie cum vrea el. Pe lânga distributia pe orizontala, sistemul onestean mai are si alte avantaje importante: reteaua de distributie a orasului este nou-nouta, adica 6.200 km de retea de conducta subterana cu pierderi foarte mici, la care se poate racorda tot orasul. Fiindca unele capacitati de productie sunt prea mari, am mai facut o investitie in cazane de apa calda de capacitate mai mica, astfel ca sa furnizam apa calda pe timpul verii la un pret redus, dar sa asiguram si continuitatea functionarii, asa cum prevede legea. Obligatii care, insa, au fost incalcate de muncipalitate de ani si ani la rând, prin intreruperea apei calde pe timpul verii. Am mai montat si convertizoare de frecventa, pentru a deveni mai economici in functionare. Investitia am pus-o in functiune toamna trecuta....Desteptarea

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu