O profesoara din Onesti sustine ca este supusa unor presiuni in liceu | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

O profesoara din Onesti sustine ca este supusa unor presiuni in liceu

5.7.12
Ultima ispravă a lui Liviu Pop în scurtul său interimat la Educaţie a fost un ordin emis „cu dedicaţie“, prin care a dispus, în pofida legii, încheierea situaţiei şcolare a unei eleve a cărei mamă e directoare în minister.

O profesoară de Română de la Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci" din Oneşti este de mai bine de o lună supusă unor presiuni infernale, venite de la Inspectoratul Şcolar Bacău şi de la Ministerul Educaţiei, pentru a încălca legea. I se cere să încheie situaţia şcolară a elevei Bianca Marin, din clasa a XI-a, deşi aceasta nu s-a prezentat la teza de pe semestrul al II-lea.

Profesoarei i se cere să-i treacă, în locul notei din teză, nota 10 întrucât eleva a câştigat o Olimpiadă internaţională, deşi la faza locală a aceleiaşi Olimpiade nici măcar nu s-a prezentat. A fost nevoie ca ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să emită un ordin „cu dedicaţie", pentru ca profesoara să aibă un aşa-zis cadru legal pentru încheierea mediei. Toată zarva are o explicaţie: mama Biancăi, Corina Marin, este şefa Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Educaţiei. Acesta este doar ultimul episod dintr-un lung şir de favoritisme de care s-a bucurat Bianca Marin în ultimii ani.

Oneşteanca Bianca Maria Marin (18 ani), fiica Corinei Marin, director al Departamentului de Management şi Resurse Umane din Ministerul Educaţiei, este principalul favorit al juriilor la diverse concursuri şi olimpiade şcolare. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Nadia Comăneci", Bianca deţine, încă din clasele primare, tot felul de diplome, medalii, distincţii şi funcţii.

Cu mămica în minister, Bianca Marin este de mulţi ani vedeta învăţământului băcăuan. În municipiul Oneşti, subiectul „Bianca Marin" este unul aproape tabu. Nimeni nu neagă faptul că este un copil mult peste medie, însă mai toate cadrele didactice spun că eleva este mereu ţinută pe palme de mai toţi profesorii. Ba mai mult, conducerea şcolii nu mişcă în front de teama mamei copilei care are „funcţie în minister".

Profa de Română, cuiul lui Pepelea

Ana Maria Dogaru, profesoara sa de Limba şi Literatura Română, a fost singura care a refuzat să încalce legea de dragul copilei. Scandalul de la Colegiul „Nadia Comăneci" din Oneşti a început la sfârşitul lunii mai, când Bianca a absentat la teza de Limba Română. Nu doar că a absentat de la teză, dar nici nu a mai dat deloc pe la şcoală tot anul şcolar.

Din acel moment a început un adevărat calvar pentru profesoara Dogaru. Cu toate presiunile la care a fost supusă profesoara ca să-i încheie media copilei, ea a rămas de neînduplecat. Motivul pentru care Bianca a absentat de la teză este acela că, exact în acea zi, a participat la faza naţională a concursului de Cultură şi Spiritualitate Românească. Ciudat este faptul că Bianca Maria Marin a ajuns în faza naţională, cu toate că nu s-a prezentat la etapa locală - după cum dovedeşte tabelul cu prezenţa la faza locală, aflat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Bacău, în care nu se regăseşte numele Biancăi Marin.

De altfel, profesorii colegiului susţin că nu este pentru prima oară când Bianca se califică la faza naţională a unei olimpiade, fără să treacă prin etapa locală sau judeţeană. Totodată, profesorii recunosc faptul că eleva Marin vine rar pe la şcoală, însă nimeni nu are curajul să-i pună absent în catalog.

„Am decis împreună cu elevii data când vor susţine teza pe semestrul al doilea. S-a stabilit de comun acord că va fi pe 25 mai. Bianca mi-a spus că există posibilitatea ca ea să nu ajungă la teză pentru că va fi la faza naţională de Cultură şi Spiritualitate Românească. I-am zis că va da teza când se întoarce. Nu a mai venit deloc la şcoală de atunci", a povestit Ana Maria Dogaru, profesoara sa de Limba Română.

Presiuni din toate părţile

Zeci de telefoane a primit profesoara, de la directorul şcolii şi de la inspectori, dar şi de la Stelian Fedorca, noul secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Toate erau pentru trecerea unui 10 ca notă de teză şi încheierea cu brio a situaţiei şcolare. A fost de acord, cu condiţia să existe un act oficial în acest sens. „Pentru participările ei la Olimpiade i-am trecut patru de 10 în catalog, ca note curente, dar nu la teză. Eu aş fi trecut un 10 şi la teză dacă mi-ar fi permis legislaţia. Atât am cerut, o metodologie în care să mi se spună cum pot, legal, să trec o notă de la Olimpiadă în locul notei de la teză", a mai adăugat profesoara de limba română.

Singurul argument adus de Bogdan Florin Romandaş, directorul Colegiului „Nadia Comăneci" din Oneşti, care este în acelaşi timp şi diriginte la clasa Biancăi, este acela că eleva este olimpică şi i se poate încheia fără probleme situaţia şcolară.

„OK, am zis! Dar unde scrie asta? Care este acea lege unde îmi permite să fac acest lucru? Seara am fost sunată de Corina Marin, mama fetei, şi mi-a spus că nu înţelege atitudinea mea. Spunea că nu îmi trebuie nicio documentaţie oficială ca să îi trec nota la teză fetei sale deoarece acest lucru se face de când e lumea şi pământul în mod tacit. Avea tonul ridicat şi m-a întrebat, apăsat, cum de îmi permit să am o asemenea atitudine faţă de fiica ei, când ea a adus atâtea premii şcolii. M-a întebat dacă vreau să se procedeze legal şi m-a avertizat că o să văd eu ce înseamnă legal", a mai spus Ana Maria Dogaru.

Directorul colegiului oneştean susţine că Bianca Marin nu a mai dat pe la şcoală deoarece este plecată la studii în America. Nimeni nu poate confirma că plecarea copilei în timpul anului şcolar în SUA este una legală, printr-un program al Ministerului Educaţiei, sau sunt doar nişte cursuri pe banii părinţilor.

Adaptări ale legii în favoarea lui Marin

Pe 22 iunie, ziua când a avut loc festivitatea de premiere la liceu, toată catedra de Limba Română şi Consiliul de Administraţie au fost convocate deoarece „a venit de la Inspectoratul Şcolar Bacău o comisie de cercetare a cazului".

„Atunci s-a propus şi hotărât în Consiliul de Administraţie ca, potrivit metodologiei de Bacalaureat, prin extindere, să se aplice şi echivalarea Olimpiadei drept teză, aşa cum premiul întâi la o Olimpiadă şcolară se echivalează cu proba la aceeaşi materie la Bacalaureat. Numai că în regulament se precizează că i se echivalează nota la solicitarea scrisă a candidatului, prezentând acte doveditoare. De unde solicitarea în scris a elevului, că ea nici măcar nu este în ţară?", a mai afirmat Ana Maria
Dogaru...Adevarul



VIdeo la minutul '4

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu