La RAFO urmeaza doua luni de „restrictii salariale” | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

La RAFO urmeaza doua luni de „restrictii salariale”

4.7.12
Actionarul majoritar al greu incercatei rafinarii onestene a anuntat, pentru urmatoarea perioada, restructurarea cheltuielilor salariale. Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa semnat de Ion Marian, consilier in cadrul departamentului „imagine” al RAFO. Acesta din urma figureaza, in acelasi timp, si in postura de sef al sindicatului Rafinorul.

In urmatoarele doua luni, personalul incadrat la RAFO va avea de suportat consecintele deciziei de restructurare a cheltuielilor salariale gândite de actionarul majoritar al rafinariei. Masura de impunere a unor "restrictii salariale" vizeaza pastrarea locurilor de munca in cadrul societatii, dar si relansarea activitatii RAFO. In acest sens, se arata intr-un comunicat remis presei de societate, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) programata pe 3 august 2012, vor fi aprobate mai multe hotarâri menite a debloca situatia in care se afla rafinaria. Conform declaratiilor oficiale, managementul societatii onestene ar fi reusit sa convinga o institutie financiara externa sa asigure finantarea proiectului de retehnologizare si modernizare a rafinariei. Mai mult, in urma unor discutii purtate la mijlocul lunii iunie intre conducerea administrativa a RAFO, actionarul majoritar si reprezentantii institutiei bancare, aceasta din urma a acceptat sa sustina proiectul derulat la Onesti. Lucrarile de modernizare, precizeaza acelasi comunicat, ar putea incepe in maxim 3 luni, moment ce ar coincide cu accesarea liniei de finantare pusa la dispozitia RAFO de banca.

In aprilie au votat altceva

La mijlocul lunii aprilie, AGA de la RAFO decidea, cu un vot covârsitor impotriva, sa respinga planul de afaceri gândit de administratorii rafinariei. Tot atunci, actionarul majoritar al RAFO - Petrochemical Holding (cu sediul in Viena) - a decis sa nu initieze procedura de negociere a schemei de garantare acordate de EXIMBANK SA, in valoare de pâna la 50 de milioane de euro.
AGA a decis, de asemenea, sa nu se demareze procedurile de contractare a unui credit de 60 de milioane euro de catre RAFO, necesar finantarii planului de investitii imaginat de managementul rafinariei.

Rafinaria mai are incadrati 700 de muncitori calificati

RAFO SA este detinuta de o companie cu sediul in Viena (Austria) - Petrochemical Holding GmbH. Aceasta detine 96,51 la suta din RAFO. Societatea onesteana are incadrati, potrivit inscrisurilor oficiale, aproape 950 de salariati, din care 709 muncitori calificati si peste 230 lucratori TESA. In 2011, cheltuielile cu personalul contabilizate de RAFO SA s-au cifrat la peste 36 de milioane lei, in conditiile in care rafinaria nu a functionat. In ultimii ani, compania onesteana a imaginat diverse improvizatii financiare pentru a supravietui. Numai in 2011, de pilda, RAFO a vândut certificate de emisii de gaze in valoare totala de peste 46 milioane lei (aproximativ 10 milioane de euro). Cheltuielile cu asigurarile sociale si protectia sociala efectuate, in 2011, de societate s-au ridicat la peste 7,3 milioane lei.
Lucian Bogdanel

Sursa: Desteptarea

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu